almasalek va almmalek
کتاب المسالک و الممالک اثری از ابراهیم ابن محمد اصطخری یا همان کرخی است . این کتاب به زبان عربى و پیرامون جغرافیاى جهان اسلام و در بیست اقلیم نوشته شده است. کتاب مذکور احتمالا نخستین اثر با عنوان عمومی مسالک و ممالک است و مولف آن نخستین فردی است که کتابی در جغرافیای اقتصادی گرداوری کرده و اثر وی برای ما باقی مانده است . طرح مباحص اقتصادی در اثر ابن خرداد بیشتر بدان جهت است که اولا مولف از سنت ایرانی در جغرافیا نگاری پیروی نموده است و جغرافی نگاران پیرو سنت ایرانی برای مسائل مربوط به خراج و محصولات و معادن سرزمین ها اهمیت فراوان قایل بوده اند .ثانیا مولف به جهت شغل حکومتی خویش نه تنها با راهکار های ممالک اسلامی بویژه ایران آشنا بوده بلکه نیاز جدی به داشتن اطلاعات مبسوط از اوضاع اقتصادی جبال داشته است .. .
از دیگر وجوه اهمیت این اثر ان است که بر اثار جغرافیایی پس از خود تاثیر فروانی گذارده است .ابن حوقل صاحب صوره الارض در تدوین اثر خود از کتاب مسالک و ممالک سود جسته .مقدسی که اثر بسیار ارزشمندی در جغرافیا بنام احسن التقاسیم فی معرفه الاقالیم گرداوری کرده ، ابن خرداد به را از پیشوایان دانش جغرافی می شمرد .ظاهرا نزدیکی ابن خرداد به خلافت عباسی این امکان را مهیا ساخته بود که وی از ارشیو های حکومتی استفاده کند و بدین جهت مورد وثوق جغرافی دانان پس از خود قرار گرفته بود …. .
دانلود pdf کتاب المسالک و الممالک (اصطخری)
*******مطلب پیشنهادی********
دانلود کتاب اندیشه های نو در فلسفه جغرافیا (جلد اول )
بخشی از پیشگفتار :
بعد از جنگ جهانی دوم ،علم جغرافیا به اقتصاد نئوکلاسیک وابستگی شدیدی پیدا کرد که در آن قدرت رقابت ،احترام بر انگیز و مشروع شناخته می شد . تفکرات جغرافیایی غرب و به تبع آن اثار جغرافیایی در ایران ، از این وابستگی ،تاثیر ژرف و تردید ناپذیری گرفت . این تاثیر پذیری از اقتصاد نئوکلاسیک ،جغرافیدانان ایرانی را از شناخت منطق بنیادین پدیده های مکانی _فضایی بازداشت ،در نتیجه ،در تحلیل های جغرافیایی ،منطق و مفاهیم کلیدی جغرافیا ،نظیر،تاثیرات ایدئولوژی نظام حاکم ،موضوع قدرت ،تحلیل تصمیم گیری های سیاسی ،امر بازساخت ،اقتصاد کلان ،عدالت اجتماعی ،عامل زمان ،ژئوپلیک سرمایه ،اقتصاد سیاسی و ساختار جامعه بکلی به فراموشی سپرده شد و علم جغرافیا نه به صورت پویا و زمینه ساز آگاهیهای پایه ای و محیطی ،بلکه به حالت خنثی و حقیقت ستیزی مودبانه در امد . روی این اصل ،در جهان سوم و در کشور ما جغرافیای تکنو کراتیک غربی نتوانست در تغییر محیط زندگی کارساز باشد ……
********************************
*مشخصات کتاب
نام : المسالک و الممالک
نویسنده : ابواسحاق ابراهیم اصطخری
تعداد صفحات : ۲۲۴
حجم : ۱٫۹۴ مگابایت